Alte semnale după apariția Ghidului turistic al Zonei Meropolitane Botoșani: ” Botoșani în mileniul al treilea – Istorie, Cultură, Monumente” - Scrisoarea prof. univ. dr. Ioan Caproșu – Univ. ”A.I.Cuza” Iași

 

Iaşi,10 ianuarie 2019

Stimate Domnule Egner,

     Vă mulţumesc sincer pentru trimiterea excelentului Dvs. ghid botoşănean şi vă felicit tot atât de sincer pentru izbânda Dvs. ştiinţifică, dovadă sigură că o nouă ediţie ar fi binevenită.

      Aţi avea astfel prilejul să corectaţi şi cronologia armenilor care s-au aşezat aici, după întemeierea Ţării Moldovei, la marginea câtorva oraşe din Ţara de Sus (cf., de exemplu, topografia (veche) a Iaşilor, Sucevei, Siretului, ş.a.)

      Cu stimă şi întreaga preţuire a lui

 

Ioan Caproşu

                                                                                                    Aleea Rozelor, 12, Iaşi, 700204

 

Caprosu

 

      Academician Ioan Caproşu – date biografice:

      Important istoric, medievist român, membru al Academiei Române

      Ioan Caproșu s-a născut la data de 26 august 1934, în comuna Mitoc din judeţul Dorohoi (astăzi în judeţul Botoşani). A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iaşi), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. A devenit specialist în istorie economică.

      În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza "Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea". În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române. A făcut parte din Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, Academia Română i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din "Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688", Pars I, Genesis, 1988.

     Lucrări semnificative: Iașii vechilor zidiri. Până la 1821 (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007); O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea (Ed.Univ. „Al.I.Cuza”, Iași, 1989); Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790) - 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008), mai multe volume din seria A, Moldova a colecției "Documenta Romaniae Historica".

 

 

Botoşani, 26 ianuarie2019

Stimate Domnule Profesor,

      Vă mulţumesc pentru gestul Dvs. deosebit – pentru mine o surpriză plăcută – de a-mi scrie şi, înainte de aceasta, pentru atenţia pe care ați acordat-o apariției „Ghidul-ui” Botoşanilor. De asemenea vă mulţumesc pentru aprecierea lucrării.

      Lucrarea a fost elaborată și editată în cadrul unui Proiect de dezvoltare prin turism a ”Zonei Metropolitane Botoșani” și va fi continuată cu apariția lucrării în limba engleză, în prima jumătate a anului 2019.

      Sugestia Dvs. ca în viitoarea ediţie să corectez cronologia armenilor trăitori în Botoşani adăugând la locul cuvenit şi pe ceilalţi dintre armenii care au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea, în perioada medievală timpurie, a oraşelor din Ţara de Sus - lărgind astfel contextul istoric al aşezării armenilor în Botoşani - este pertinentă şi o voi realiza. Motivul menționării relativ restrînse a informațiilor despre armeni a fost acela de a acorda un spațiu echidistant și altor comunități: grecii, lipovenii, evreii sau țiganii – toate cu amprentă notabilă în istoria și cultura Botoșanilor.

      Lucrez în continuare, tot în cadrul proiectului turistic al ”Zonei Metropolitane Botoșani”, la un ghid pentru întreg judeţul Botoşani şi în acest context voi avea cadrul în care se vor menționa informaţii privitoare la perioada de întemeiere a Ţării Moldovei, lucru folositor pentru cei care vin să cunoască acest areal geografic.

Cu stimă şi respect,

 

Florin Simion Egner

  ADI ”Zona Metropolitană Botoșani”

nike air force 1 low uv | 555088 - Buy now Jordan AIR JORDAN 1 RETRO HIGH OG - 134 - nike animal print slam dunk shoes sale

Galerie foto 

Ultimele știri

Procedură de atribuire ...

INVITAȚIE Asociația de Dezvoltare ...

Procedură de atribuire ...

INVITAȚIE Asociația de Dezvoltare ...

Procedură de atribuire ...

  INVITAȚIE Asociația de Dezvoltare ...

Întâlnire ZM Botoșani - ...

Ședința de lucru comună Zona Metropolitană ...

Forumul economic ...

Agenda Forumului economic româno - ucrainean ...

Newsletter

Scroll to top