Workshop cu 2 zile „de foc”
O amplă delegație ucraineană a vizitat in zilele de 11-12 septembrie Botoșanii pentru o sesiune intensivă de scriere de proiecte. Organizatori au fost Zona Metropolitană Botoșani și Compania ”Darimar” Bistrița, specializată în asistență și consulting proiecte cu finanțare europeană, împreună cu Primăria Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți.
Workshop-ul, intitulat „Cooperarea transfrontalieră – o soluție eficientă”, a oferit participanților o sinteză a programului Operațional Comun România- Ucraina, în prezentarea lui Gheorghe Ciobanu, trainer și coorganizator al atelierului. Căci partea română și-a pregătit inclusiv partenerii din Ucraina în ceea ce privește tehnicile și metodele de scriere a cererilor de finanțare, la Botoșani fiind prezenți pe parcursul celor 2 zile, directori din Primăria Cernăuți, primarul orașului Noua Suliță, directori de școli din Cernăuți și Hliboca, dar și manageri de muzee, oameni de presă reprezentând Centrul bucovinean de artă, dar și Societatea Culturală Mihai Eminescu, ambele din Cernăuți.
Dar, participanților din Ucraina li s-au alăturat în cele două zile de training, primari, viceprimari și administratori publici ai primăriilor din județul Botoșani, alături de șefi ai unor instituții publice botoșănene și ONG-uri. Au fost reprezentate prin primarii și viceprimarii lor, comunele Vlădeni, Roma și Curtești. Iar lor li s-au alăturat profesori și directori de școli, manageri de la Centrul de Creație Botoșani, Școala Populară de Arte și Muzeul Județean, alături de reprezentanți ai asociațiilor neguvernamentale și cei ai firmelor de consultanță. Nici conducerea Consiliului Județean Botoșani, prin președintele Costică Macaleți și directorul Biroului Programe, Otilia Moruzi, nu au vrut să rateze șansa de a întâlni și de a saluta o delegație atât de numeroasă din partea ucraineană.
Și, tuturor, le-a fost lansată de către organizatori provocarea unui dialog interactiv. Iar propunerea a funcționat pentru că mai multe propuneri desprinse din lucrările atelierului se vor materializa efectiv prin proiecte și asta chiar foarte repede. Este vorba despre proiectele inițiate de parteneriatul Voloca – Botoșani pe Educație și Cultură, Oprișeni – Primăria Mihai Eminescu, pe Patrimoniu Cultural, Noua Suliță – Vlădeni, cu un proiect axat pe siguranța cetățeanului, Școala Populară de Artă – Primăria Voloca și Muzeul Oprișeni – Muzeul Județean Botoșani. Și, printre altele, o autospecială de intervenție în caz de incendiu va fi achiziționată prin proiect de comuna Vlădeni din județul Botoșani, iar o scenă mobilă este dorită de municipalitatea botoșăneană în cadrul unui proiect care se va derula cu administrația orașului Noua Suliță.
Cum botoșănenii sunt recunoscuți ca fiind gazde bune, musafirii din Ucraina au fost și protagoniștii unui scurt pelerinaj pe urmele lui Eminescu, începând cu Ipotești și terminând cu centrul istoric al Botoșanilor. Au fost impresionați de complexul muzeal și modul în care s-a reușit modernizarea lacului cu nuferi, cu atât mai mult cu cât o parte dintre ei au poposit pentru prima dată pe meleagurile eminesciene.