Planuri avangardiste în Zona Metropolitană

Ieri a fost prezentată Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Botoşani pentru perioada 2015-2020. Au participat la dezbatere oficiali botoşăneni, reprezentanţi ai unor instituţii, mediului de afaceri, ai unor primării, aleşi locali.

Strategia include 50 de proiecte, în baza cărora se speră să se atragă o finanţare de 94,1 milioane de euro. Printre cele prioritare prezentate de Florin Egner, manager proiecte în cadrul Zonei Metropolitane, se numără realizarea reţelelor de utilităţi, inclusiv a unui sistem de transport public integrat, realizarea unei variante de ocolire a municipiului Botoşani prin Curteşti, înfiinţarea de parcuri tehnologice în Botoşani şi Bucecea, a unor incubatoare de afaceri pentru valorificarea potenţialului local, sau a unor cămine de bătrâni.

Printre proiectele avangardiste se numără realizarea unei linii de tram-tren (transport feroviar uşor) între Botoşani şi Suceava şi realizarea unui complex sportiv la standarde europene în comuna Vlădeni.

Din discuţii a mai reieşit necesitatea amenajării unui heliport care să fie folosit de elicopterele SMURD, corelarea proiectelor Zonei Metropolitane cu cele ale operatorului de apă şi ale altor instituţii, valorificarea potenţialului agricol al întregii zone. Tot la dezbaterea de ieri s-a propus înfiinţarea unui muzeu etnografic în aer liber la Agafton şi altul în cetatea de la Stânceşti.

Din Zona Metropolitană fac parte municipiul Botoşani, oraşul Bucecea şi comunele Băluşeni, Curteşti, Mihai Eminescu, Răchiţi, Roma, Stăuceni şi Vlădeni.

http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Actualitate/2015-05-21/Planuri+avangardiste+in+Zona+Metropolitana.html