„Ne propunem obiective îndrăzneţe, ambiţioase”
Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Botoşani pentru perioada 2015-2020 a fost prezentată, miercuri, în cadrul unei dezbateri ce a avut loc în Aula Colegiului Naţional A.T. Laurian. La această întâlnire au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, primari ai unităţilor administrativ-teritoriale care fac parte din Zona Metropolitană, directori de instituţii, reprezentanţi ai unor unităţi bancare şi oameni de afaceri.
În debutul întâlnirii, cei prezenţi au putut viziona un film de prezentare cu Zona Metropolitană Botoşani şi cu o parte dintre proiectele care se doresc a fi implementate la nivelul acestei asociaţii.
Primarul Ovidiu Portariuc, care este şi preşedintele ADI Zona Metropolitană Botoşani şi Cătălin Olaru, directorul Zonei Metropolitane, au vorbit despre scopul urmărit prin portofoliul de proiecte, şi anume reducerea decalajelor dintre municipiul Botoşani şi unităţile administrativ-teritoriale, în special cele rurale.“Vreau să felicit echipa care a lucrat în ultima perioadă la acest proiect aşteptat de comunitatea locală. Cred că dincolo de ceea ce ne propunem, obiective îndrăzneţe, ambiţioase, este o realitate decalajul enorm dintre ceea ce înesamnă urban şi rural din punct de vedere al dezvoltării. Programul de finanţare 2015-2020 tocmai acest lucru îşi propune, să atenueze aceste decalaje, să permită zonelor învecinate zonelor urbane să prindă din urmă acest ritm de dezvoltare şi să ajute comunitatea urbană, să o alimenteze atât cu resurse umane, cât şi cu celelalte tipuri de resurse. Le mulţumesc domnilor primari care au înţeles efortul făcut de echipa tehnică a Zonei Metropolitane, pentru sprijinul acordat, pentru informaţiile puse la dispoziţie”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.Acesta a menţionat că portofoliul de proiecte este unul extrem de ambiţios şi se aşteaptă ghidurile şi axele de finanţare pentru a vedea ce proiecte pot fi implementate în primă fază.“În total, pe strategia de dezvoltare a municipiului şi pe cea metropolitană discutăm de un portofoliu de aproximativ 150 de proiecte, cu valoare totală de peste 150 de milioane de euro. Practic acesta este orizontul de dezvoltare pe următorii zece ani a ceea ce înseamnă zonă urbană în Botoşani, Zonă Metropolitană. Proiectele sunt pregătite, sigur că le vom aborda într-o ordine prioritară. Fiecare comună va trebui să se regăsească în acest portofoliu de proiecte cu un proiect prioritar pe care să îl susţină în primă fază, urmând ca ulterior să abordăm şi celelalte proiecte propuse”, a mai spus edilul.“Este vorba de proiecte integrate pentru UAT-urile din Zona Metropolitană, este vorba de finanţări europene pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi crearea de noi locuri de muncă, de accesul la o educaţie de calitate, profesională, tehnică pentru copiii din cadrul Zonei Metropolitane. De asemenea, strategia Zonei Metropolitane are ca scop foarte precis promovarea turismului la nivel local şi într-un final este vorba până la urmă de o reducere a decalajului dintre comunităţile din cadrul Zonei Metropolitane şi municipiul Botoşani”, a precizat şi Cătălin Olaru, directorul Zonei Metropolitane.În cadrul întâlnirii de miercuri, Florin Egner, manager de proiecte, a prezentat principalele proiecte din cadrul strategiei de dezvoltare a Zonei Metropolitane, şi au avut loc dezbateri legate de dezvoltarea acestei zone.Din Zona Metropolitană, alături de municipiul Botoşani, fac parte unităţile administrative-teritoriale Bălușeni, Bucecea, Curtești, Mihai Eminescu, Răchiţi, Roma, Stăuceni şi Vlădeni.