Întâlnire CJB-ZMBT-UNCR

În ziua de 29.07.2016 Andrei Buzatu, directorul executiv al Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCMR) a avut o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Botoșani.

La întâlnire au participat Liviu Toma, vicepreședintele Consiliului județean Botoșani și  Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, instituție la care Consiliul Județean este asociat.

Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova are relații statornice cu structurile administrative din România. În martie 2013, UCMR a semnat un acord de parteneriat cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România iar în aprilie 2015 UCMR a semnat un acord de parteneriat cu Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. La cele două parteneriate Consiliul Județean Botoșani este asociat. În Programul Operațional Comun România-Moldava-Ucraina 2007-2013 a fost realizat proiectul Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei rețele transfrontaliere în domeniul agriculturii, în care Botoșanii au beneficiat de o finanțare de 200.000 de euro pentru modernizarea Pieței Viilor iar raionul Călărași, din Republica Moldova, de o finanțare de 800.000 de euro pentru realizarea unor spații de depozitare și conservare produse agricole. În Piața Viilor din Botoșani sunt rezervate prin proiect spații unde cetățenii din Republica Moldova își pot vinde produsele agricole. Au fost demarate și în perioada următoare proiecte comune, în cadrul noului Program Operațional Comun România Moldava 2014-2020.

Discuțiile au mai vizat promovarea unor modele de organizare administrativ teritorială și de management eficient a resurselor locale. S-a discutat și despre implementarea modelului de zonă metropolitană în cadrul unui proiect pilot în Republica Moldova.

Partenerii din Republica Moldova au propus inițierea demersurilor pentru semnarea unui Protocol de colaborare și suport reciproc, după un calendar stabilit de comun acord pentru perioada următoare.