IPS Teofan a sfintit duminica, la Tocileni, Casa Memorială „Teoctist Arapasu”

Ploaie rece, sute de umbrele, ţărani, domni de la oraş, copii în costume naţionale, preoţi din toate părţile judeţului şi ale ţării, oficialităţi, parlamentari. Atmosferă de sărbătoare, duminică, în Tocilenii Botoşanilor, acolo unde în urmă cu aproape 100 de ani răsărea cel ce avea să fie întâiul stătător al Bisericii ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist.

Câteva sute de oameni l-au întâmpinat duminică, 4 mai 2014, pe IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, venit la Tocileni, comuna Stăuceni, să sfinţească şi să binecuvânteze Casa Memorială „Teoctist Arăpaşu”, locul unde în urmă cu aproape 100 de ani se năştea Teodor Arăpaşu, într-o familie cu oameni vrednici şi muncitori. Un alai de călăreţi a anunţat venirea IPS Teofan, care a fost aşteptat cu pâine şi sare de mai mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare. Alături de aceştia au fost prezenți prefectul Costică Macaleţi, primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, Lucica Pârvan, directoarea Muzeului Judeţean, şi Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură Botoşani, Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, și parlamentarii Doina Federovici şi Tamara Ciofu.

Ceremonialul religios a fost oficiat de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi înalţi ierarhi, printre care şi protopopul de Botoşani, Lucian Leonte.

Pentru început, s-a dat citire mesajului actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a readus în atenția credincioșilor personalitatea lui Teoctist Arăpașu, dar mai ales accentuând asupra semnificației casei de la Tocileni, unde a văzut lumina zilei, pe 7 februarie 1915, viitorul Patriarh al României, actul de duminică fiind astfel o contribuție importantă la „cinstirea memoriei celui mai ilustru fiu al satului, Patriarhul Teoctist, la cunoaşterea moştenirii spirituale, a personalităţii şi activităţii sale bisericeşti şi romanesti, precum şi la înţelegerea duhovnicească a istoriei bisericii noastre, întrucât a păstorit ca Mitropolit al Modovei şi Sucevei între anii 1977-1987 şi Patriarh al României între anii1986-2007”.

„Felicităm pe IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care s-a implicat activ în realizarea acetsui proiect, în colaborare cu Primăria comunei Stăuceni. Binecuvântăm pe toţi pelerinii care vor vizita Casa Memoriala Teoctist Patriarhul, ca omagiu pios de cinstire adus memoriei unui mare iubitor de biserică şi neam”, a transmis în încheierea mesajului său Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ceremonialul religios a continuat cu sfinţirea Casei Memoriale, a troiţei şi a fântânii din curtea casei.

La final, IPS Teofan a transmis un cuvânt de învăţătură, în care a adus mulţumiri autorităţilor locale, dar şi sătenilor şi tuturor celor care au sprijinit la realizarea acestui edificiu.

„Suntem aici în ambianţa de altădată a copilăriei Patriarhului Teoctist. Am văzut soba, priciul de după sobă, obiecte care amintesc de universul extraordinar în care Patriarhul Teoctist, acum aproape 100 de ani, s-a ivit pe lume. Suntem în universul de taină, simplu şi minunat al creştinului de altădată. Căsuţa părintească, fântâna de lângă casă, crucea de la poartă, amintesc de mediul în care a copilărit Prea Fericirea Sa, adăpostul pentru animale din spate sau adăpostul pentru porumbul păstrat în timpul iernii, am pătruns în această ambianţă cu totul aparte despre care Patriarhul Teoctist povestea adesea. Între două lucrări bisericeşti şi româneşti de anvergură întotdeauna revenea acasă şi nu rareori, amintindu-şi de aceste locuri, două lacrimi curgeau, ascunzându-se în barba sa albă, curgeau nu de tristeţe ci de bucurie, aducându-şi aminte de tot ceea ce a trăit el în acest sat. De la profesorul universitar, cum îl numea întotdeauna pe învăţătorul său, care l-a forţat pe tatăl său să îl dea la şcoală, până la sfânta sa mamă şi la cei 10 fraţi şi surori pe care i-a avut, Sfinţia Sa nu a fost dezlipit în duh şi în adevăr de locul unde a vieţuit 13-14 ani, înainte de a pleca spre Sihăstria Voronei. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că acum, la împlinirea a aproape 7 ani de la naşterea sa întru Împărăţia Cerurilor, domnul primar Epuraş, împreună cu colaboratori ai sfinţiei sale, cu prieteni de la Botoşani, dar mai ales cu suflarea acestui sat, s-au gândit să dea viaţă şi să scoată la suprafaţă viaţa de taină din cei 14 ani de copilărie ai Patriarhului Teoctist. Îi mulţumesc în mod special domnului primar pentru aceasta şi dvs., locuitorii acestei localităţi, că menţineţi vie amintirea patriarhului nostru. Mulţumim Cerului că l-a oferit acestui pământ şi acest pământ l-a oferit apoi mănăstirilor din zonă, mitropoliilor din Oltenia, Episcopiei de la Arad, Mitropoliei de la Iaşi şi apoi întâistătător si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus în cuvântul său IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Casa Memorială a fost ridicată de Consiliul Local Stăuceni, cu sprijinul material, moral şi logistic al Patriarhiei Române, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatului Botoşani şi cu ajutorul credincioşilor din comuna Stăuceni, și este construită în stilul arhitecturii moldoveneşti, cu o secţiune caracteristică sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Este formată din tindă şi două odăi, prispă cu deregi şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşăr împletit din nuiele în ogradă. Proiectul casei a fost realizat de arhitectul Mihai Mihailescu, dupa descrierile nepotilor fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

În casă se află veşmintele ce au aparţinut Patriarhului Teoctist, obiecte personale, mobilier, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, numeroase medalii, plachete şi distincţii, dobândite de Patriarh în timpul vieții. Sursa: http://www.turismbotosani.ro